Scheiden
Ik ga helaas scheiden, wat nu?
De woning is, naast de kinderen, meestal het belangrijkste onderwerp tijdens een scheiding of beëindiging van de relatie. Maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden als je uit elkaar gaat?
melior neemt je mee in de opties die mogelijk zijn. Neem je de woning over? Ga je de woning verkopen? Of blijf je samen eigenaar? Aan deze drie mogelijkheden zitten voor- en nadelen.
Onze hypotheekadviseurs berekenen wat de financiële mogelijkheden zijn. Vervolgens zullen er afspraken gemaakt moeten worden tussen jullie als (ex-)partners. Deze afspraken mag je zelf maken of je schakelt een echtscheidingsadviseur in. Aan de hand van de gemaakte afspraken zal er een akte van verdeling opgemaakt worden. Een dergelijke akte via de notaris op laten maken, verzorgen wij grotendeels voor jullie. Ben je getrouwd, dan zal eerst de echtscheiding uitgesproken moeten zijn en in de burgerlijke stand ingeschreven worden, voordat je de hypotheek op jouw naam kan zetten en de woning kan overnemen.
Wij helpen je stap voor stap
Er zijn drie scenario’s:
1. Een van beiden neemt de woning volledig over.
2. De woning blijft van allebei.
3. De woning wordt verkocht.
1. Bij het overnemen van de woning wordt gekeken of een van de partners het financieel kan dragen. Daarbij wordt gekeken naar inkomen, kredieten en de afgesproken partneralimentatie.
Woningbehoud wordt gestimuleerd en daarom kan er bij uit elkaar gaan meer geleend worden dan wanneer je een nieuwe woning aankoopt. Er is dus meer mogelijk dan je in eerste instantie misschien zou verwachten.
2. Als de woning van allebei blijft, moeten er goed afspraken gemaakt worden over de verdeling van de opbrengst als het huis later wordt verkocht.
Een nadeel is dat als een van beiden op een gegeven moment wil verkopen, er toestemming nodig is van de ander.
3. Mocht geen van beiden de woning willen of kunnen overnemen, zal de woning in veel gevallen verkocht worden. Het is verstandig afspraken in een convenant op te nemen. Bijvoorbeeld hoe de overwaarde of restschuld verdeeld wordt. Leg ook de fiscale aspecten goed vast, om onverwachte belastingaanslagen te voorkomen. Schakel daarnaast een verkopend makelaar in, zodat de woning in de verkoop gezet kan worden.